Amanda voelt intrinsiek een groot verlangen om mensen met elkaar te verbinden. “Misschien is dat omdat ik de verbinding met familie totaal mis.” Ze wil graag dat mensen een keuze krijgen om hun familie te vinden, zonder dat ze daarvoor ellenlang moeten zoeken.

Amanda is in 1985 geadopteerd uit Sri Lanka door een echtpaar uit Limburg. Tijdens een zoektocht naar familie in Sri Lanka in 2016 komt ze erachter dat er geen letter klopt van haar adoptiepapieren. Ook blijkt dat de oudere zus met wie ze gelijktijdig is geadopteerd haar zus niet is. Ze denkt op dat moment nooit nog biologische familie te kunnen vinden.

Door een uitzending van Zembla over adoptiebedrog in 2017 komt Amanda erachter dat ze niet de enige is met valse adoptiepapieren. Als ze in contact komt met andere ‘gedupeerde’ geadopteerden uit Sri Lanka, komen ze samen op het idee van DNA-onderzoek in te zetten. “Want als je papieren niet kloppen, dan is DNA-onderzoek je enige kans.“

Vervolgens stort Amanda zich samen met Wendy en gesteund door haar partner Boudewijn op Sri Lanka-DNA. Wat begint als een Facebookpagina, mondt uit in een stichting met een eigen website.

Hoewel het Amanda ontzettend veel vrije tijd kost, zet ze zich met liefde in voor Sri Lanka-DNA. Ze weet nog goed dat ze de eerste DNA-kit uitreikte aan een moeder in Sri Lanka. “Die vrouw was al tien jaar op zoek naar haar kind. Zij was zó blij dat we konden helpen. Dit kost me dan eigenlijk geen tijd, althans, zo voelt het niet.”

De eerste match via Sri Lanka-DNA voelt voor Amanda als het uitreiken van het winnende lot. “Zo gaaf dat iemand een kwartier lang alleen maar in je oor schreeuwt omdat hij niet kan geloven dat het gelukt is.” Amanda hoopt op nog veel meer herenigingen. “Zodat relaties die lang geleden met veel verdriet zijn verbroken weer hersteld kunnen worden.”