33 jaar zoeken naar je kind: ‘Machteloos zonder aanknopingspunten’

Amanda neemt wangslijm af van een van de moeders in Sri Lanka

Ze was zijn minnares, raakte zwanger van een meisje, maar de vader wilde de baby niet omdat hij al een gezin had. Tegen haar wil regelde hij een adoptie voor het meisje zodra ze geboren werd. Sindsdien zoekt moeder Liyana haar kind. Twee Nederlandse vrouwen helpen haar en andere moeders.

Liyana uit Sri Lanka heeft haar dochter nooit meer gezien nadat haar minnaar de adoptie in 1985 had geregeld. Haar zoektocht duurt al 33 jaar en is geen eenvoudige: ze weet ook niet meer op welke dag haar dochter precies is geboren omdat het geboortecertificaat buiten haar om is geregeld. 

Vrouwen als Liyana staan zonder aanknopingspunten machteloos, zegt Amanda Janssen (33). Ze is op dit moment samen met Mila Kop (31) in Sri Lanka om DNA te verzamelen van moeders die hun kind zijn kwijt geraakt. Dat ze dit doen, komt niet uit de lucht vallen. Ook zijzelf zijn geadopteerd en weten niet wie hun biologische ouders zijn. 

De twee willen mensen helpen ‘die de dupe zijn geworden van de nare praktijken die daar zijn gebeurd’.

Nare praktijken

Het verzamelde DNA sturen ze op naar de Family Tree DNA, een internationale databank waar mensen terecht kunnen om familie te zoeken. Eerder hebben ze in Nederland ook al DNA verzameld van 150 geadopteerde mensen die oorspronkelijk uit Sri Lanka komen.

Zo hopen ze dat er matches uitkomen, of dat de zoektochten van moeders en kinderen makkelijker worden gemaakt. Ze willen ieder half jaar teruggaan om meer DNA te verzamelen waardoor de databank verder groeit.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4431261/amanda-sri-lanka-dna-adoptie-biologische-moeder