Roots reizen

Alle informatie over jouw zoektocht

Adoptiedossier

Jouw zoektocht

Zoeken naar je biologische familie is een heftig proces. Voor de meeste geadopteerden uit Sri Lanka is het niet eenvoudig om hun roots te vinden. Veel adoptiepapieren (ca 70 procent) blijken niet te kloppen. Natuurlijk is het niet zeker of dit ook voor jou geldt. Sri Lanka-DNA heeft veel geadopteerden geholpen, met- of zonder juiste papieren, met zoeken naar biologische familie.

Wij zetten ons daarnaast ook actief in om zoveel mogelijk afstandsmoeders te vinden in Sri Lanka, en ze daarbij een DNA test te laten doen.

Route 1: DNA Matching

Omdat er een grote kans is dat je papieren onjuiste informatie bevatten, raden wij iedereen aan om een DNA test te doen. Hierdoor kom je in de DNA databank van FamilyTreeDNA terecht waar zowel afstandsmoeders alsook andere geadopteerden in staan. Hierdoor vergroot je de kans, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere geadopteerden.

Bestel je DNA kit!

Op onze beurt zetten wij ons actief in om zoveel mogelijk afstandsmoeders te vinden in Sri Lanka, en ze daarbij een DNA test te laten doen.

Route 2: Een lokale zoektocht

Een lokale zoektocht kun je zelf doen, of via Sri Lanka DNA. Graag helpen we je bij je rootsreis. Loop je vast in je zoektocht? Stuur ons een mailtje en misschien kunnen wij je ergens mee helpen.

Zelf een zoektocht starten

Omdat het best ingewikkeld is om een zoektocht te doen als je niet weet waar je moet beginnen, heeft Back to the Roots (Zwitserse organisatie van geadopteerde Sri Lankanen) een stappenplan (Guide roots search) gemaakt. Dit stappenplan hebben wij vertaald en is op onze website te downloaden. Alle informatie die hierin staat geven geen enkele garantie of aansprakelijkheid. Dit document staat eenieder vrij om de gebruiken. Zowel Sri Lanka-DNA als Back to the Roots wijzen alle aansprakelijkheid op voorhand af. Sri Lanka-DNA raadt aan om professionele psychologische steun te zoeken gedurende het proces van de zoektocht.

NB: Sommige woorden zijn niet vertaald in het Nederlands omdat deze in de documenten of in Sri Lanka met deze woorden worden aangeduid. Dus kijk in je documentatie welke woorden er voor jou van toepassing zijn.

Met Sri Lanka DNA een zoektocht (rootsreis) starten

Wij hebben in ons netwerk een aantal ervaren mensen die in Sri Lanka ‘veldwerk’ kunnen doen. In de meeste gevallen zijn het mensen die ‘rootsreizen’ naast hun normale werk doen. Daarnaast hebben wij veel ervaring in het begeleiden van geadopteerden in hun zoektocht.

Neem contact met ons op zodat wij je zoveel als mogelijk verder kunnen helpen!

DNA matching, als je denkt dat je biologische familie gevonden hebt…

Een zoektocht wordt succesvol als je familie vind, het verhaal van die familie klopt met wat jij weet van jouw adoptie. Maar aangezien er zoveel mis kan zijn met je papieren, is de enige zekerheid een DNA match. Om dit mogelijk te maken, heeft Sri Lanka-DNA in Sri Lanka een aantal depots voor DNA kits. Je hoeft dus niet te wachten met een DNA test tot de volgende keer, het kan tijdens je reis in Sri Lanka door ons worden geregeld.

Dus in het kort:

1. Neem contact op met Sri Lanka DNA
2. Start samen met ons je rootsreis
3. Doe ter plekke een DNA Match op een van onze lokale depots voor wetenschappelijk bewezen verwantschap

Maak kennis met Asela

Maak kennis met Asela

Asela is zijn hele leven al bekend met adoptie. Zijn zus Dilusha werd met 1 maand geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Door omstandigheden heeft zij haar hele leven al contact kunnen houden met de familie in Sri Lanka.  Samen hebben zij Asela Family Search opgezet. 

Asela doet zoektochten in Sri Lanka voor geadopteerden die hun biologische ouders zoeken. Daarnaast helpt Asela moeders die hun kind zoeken, door hen te voorzien  van informatie en van DNA kits zodat zij in de DNA databank komen. 

Voor Dilusha en Asela is het heel belangrijk dat een familie moet zonder tussenkomst van een buitenstaander met elkaar kunnen communiceren.
Asela begeleidt de familie en geadopteerde hierin zodat zij onafhankelijk van hem zijn.

Maak kennis met Andrew

Maak kennis met Andrew

Andrew helpt Sri Lanka-DNA al sinds 2018.

Hij helpt al jaren geadopteerden met hun rootsreizen.

Hij plaatst met regelmaat advertenties in de krant voor geadopteerden als hulpmiddel om de biologische ouders te vinden. Niet alleen de gezochte ouders melden zich dan, maar ook ander biologische ouders die een kind hebben afgestaan. Andrew geeft hen tekst en uitleg over hoe hij hen kan helpen en geeft hen een DNA kit zodat ze in de DNA databank kunnen komen.

Veelgestelde vragen

Ik wil gaan zoeken waar begin ik?
Stel voor je zelf eerst vast of je dit alleen wilt doen of dat je dit met begeleiding wilt. Als je zelf gaat zoeken, dan kan je dit document als leidraad (Back to the Roots Search Guide) pakken. Mocht je onverhoopt vast lopen of toch hulp willen dan kan je altijd met ons contact op nemen.
Ik ben geadopteerd via Flash, waaraan kan ik herkennen dat mijn dossier ook niet klopt?

Er is op het oog niet te herkennen of je dossier is gevuld met “lege” of niet kloppende informatie. Wat raadzaam is om te doen is te bekijken of je ergens afwijkende informatie ziet, bijv als er op je geboorte certificaat een ander ziekenhuis staat als op je medisch rapport of dat je ziet dat bepaalde data niet kloppen. Soms zijn er dingen in het dossier door gekrast. Dat geeft in kleine mate een indicatie aan of je een van de mensen bent met een vervalst dossier.

Als ik via jullie ga zoeken, hoe snel is er dan resultaat?

Of je nu zelf zoekt of het via ons laat lopen, het resultaat is afhankelijk in hoeverre er in je dossier bruikbare informatie staat. Klopt je dossier dan heb je snel je familie gevonden. Is er geen woord waar in je dossier kan zelfs de meest ervaren zoeker geen aanknopingspunten vinden.

Verdienen jullie geld aan zoektochten?

Nee. Wij brengen je graag in contact met ervaren mensen die al jaren lang geadopteerden helpen in hun zoektocht. Het is belangrijk dat je een klik hebt met degene die voor je op pad gaat. Wij kunnen je aan een persoon voorstellen maar jij hebt zelf helemaal de regie wie jij aan je zijde wilt.

Is het noodzakelijk dat ik afreis naar Sri Lanka?

Het komt steeds vaker voor dat een er geen informatie gegeven wordt aan derden. Het kan voorkomen dat de zoeker niet verder komt omdat er alleen informatie verstrekt word aan de persoon waar het om gaat. Dan kan het noodzakelijk zijn om zelf af te reizen.

Waarom moet ik een DNA kit betalen voor mijn moeder en krijg ik deze niet gratis? Jullie verstrekken toch gratis kits aan moeders die hun kind hebben afgestaan?

Als je een DNA kit nodig hebt voor jezelf of voor iemand waarvan je wilt weten of hij/zij verwant is aan je, kan je een DNA kit bij ons kopen.
Het is dus om het even of je een DNA kit nodig hebt om te checken of je de persoon je mogelijke broer/zus/halfzus/moeder is.

Kortom als je iemand hebt gevonden in Zwitserland en je wilt weten is deze persoon bloedverwant, heb je 2 dna kits nodig, 1 voor jezelf en 1 voor de andere persoon.

Ditzelfde geldt als je je mogelijke moeder vindt in Sri Lanka.
Wij verstrekken in Sri Lanka DNA kits aan moeders die hun kind hebben afgestaan, zij hebben vaak geen middelen om hun kind te zoeken en is de DNA databank hun laatste middel. Wij beheren hun accounts en dragen de zorg en verantwoordelijkheid en verstrekken de informatie van de moeders mocht dit tot een match of aanknopingspunt leiden voor een geadopteerde.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Sri Lanka DNA helpt je graag bij je zoektocht en DNA matching.

Handige gegevens

Telefoonnummer: 06-84087754
Email: info@srilanka-dna.org
KvK: 72530502
Bankrekeningnummer: NL14TRIO 0379 5441 99
T.n.v.: Stichting Sri Lanka-DNA

Blijf up-to-date:

Facebook Open Pagina

Voor al ons laatste nieuws

Facebook Besloten Pagina

Exclusief voor geadopteerden uit Sri Lanka

LinkedIn

Voor zakelijk nieuws